Helena anbefaler

Helena anbefaler

04.05.20
'Hvad himlen kan fortælle os: videnskabshistorier for børn' af Gertrude Kiel

William er overbevist om, at tante Gunvor ikke kan lide børn – ja, faktisk mistænker han hende for, slet ikke at kunne lide nogen! Så da han skal tilbringe 1 uge i hendes hus, tegner det til at blive den værste sommerferie nogensinde.

Dog viser det sig hurtigt, at tante Gunvor har en særlig evne til at fortælle om tyngdekraften, Tycho Brahe, teleskoper og meget andet, hvilket i den grad vækker Williams nysgerrighed på vores univers. Og tilmed viser det sig, at tante Gunvors triste, støvede hus gemmer på en ganske forunderlig hemmelighed.

Bogen er oplagt højtlæsning for alle ca. 8-12 årige, som er nysgerrige på astronomi og naturlove. Samtidig er det et virkelig godt eksempel på, hvordan faktuel viden kan kombineres med en skøn fortælling, som i dette tilfælde også underbygges af flotte illustrationer hele vejen igennem. Historien synes jeg er meget velfortalt, og de opsamlende afsnit samt ordlisten bagest, hjælper forståelsen på vej og giver plads til god dialog, uden at virke forstyrrende.

En lignende fortælling kunne være Lucy Hawkings ”Gustavs hemmelige vej til universet”, hvor fakta og fiktion også kombineres. Desuden har Lars Henrik Aagaard udgivet en del fagbøger som kredser om samme emner, blandt andet ”Rejsen til rummet” og ”Den store månebog”.