Kom rart fra start 2021

25.01.21
Vi vil gerne invitere dig til at komme rart ind i det nye år, med en lille håndfuld anbefalinger fra vores samling.

Følg derfor med på vores Facebook, Instagram og hjemmeside, som personalet vil fylde med materialer fra vores fysiske- og digitale samling, som du kan låne hos os.

Lene anbefaler fuglebøger

I det dejlige vintervejr, vi har lige nu, er det en særlig fornøjelse at fodre fugle i vores have, fordi fuglene er ekstra synlige i sneen, og de er meget glade for både solsikkefrø og fedtkugler.
Heldigvis er det mange forskellige fugle, der besøger fuglebræt og foderautomater, og jeg bruger ofte mine 2 fuglebøger, når der dukker en fugl op, som jeg ikke før har set i haven.

I sidste uge var det en stor flagspætte, og den er omtalt i den lille handy fuglebog – Fugle ved foderpladsen af Benny Gensbøl, heri er medtaget alle de gængse fuglearter, som besøger havens foderpladser.
Når en fugl skal granskes mere indgående, det kunne være i en diskussion om, hvilke farver en musvåge kan have, vælger jeg at bruge den tykke bog – Politikens store fuglebog af Tommy Dybbro, som har mange gode tegnede illustrationer og en udførlig tekst.

Fugle ved foderpladsen af Benny Gensbøl
Politikens store fuglebog af Tommy Dybbro

Line anbefaler en brødbog

Januar er for mig er ofte forbundet med en vis form for afsavn. For en bagenørd som mig er det nemlig ofte der, jeg bliver enig med mig selv om at nu skal jeg også holde op med at bage så mange kager (for, ahem, det gør ikke altid noget godt for ens figur).

Men der er håb forude: Muligheden for at bage alskens lækre brød og boller! Her behøver man ikke nødvendigvis gå på kompromis med sundheden, og der er masser a lækre opskrifter der bare venter på at bliver afprøvet. I disse coronatider, hvor man ikke har helt så mange planer som ellers, er der måske endda endnu bedre tid til at give sig i kast med brødbagningens kunst.

Og her er Annemette Voss Fridthjofs ”Brødbogen” bare et virkelig godt bud. Her startes helt fra bunden med teknikker og udstyr, og det hele vises med fine og overskuelige billeder. Her er endda en rigtig god guide, til hvis man får lyst til at springe ud i at prøve en surdej.

Brødbogen af Annemette Voss Fridthjof

Marianne anbefaler en strikkebog

Lige nu, hvor vi befinder os i endnu en nedlukningsperiode pga. Corona, og det er koldt og mørk udenfor, er det rart med hjemlige sysler, man kan udfylde tiden med. Jeg elsker at lave håndarbejde og er netop blevet færdig med en flot, stjernemønstret stola fra Vivian Høxbros bog: Strik danske stjernetrøjer.

Er du også klar til at starte på et nyt strikkeprojekt, ét der giver dig lidt udfordringer, så kan jeg stærkt anbefale ”Strik danske stjernetrøjer”. Vivian Høxbro har ladet sig inspirere af 200 år gamle danske, strikkede trøjer. Ud over nogle dejlige opskrifter indeholder bogen også en historisk gennemgang af strikning, mønstre, designs og strikketeknikker. Afslutningsvist giver hun anvisninger til, hvordan man selv kan designe sin egen stjernetrøje, hvortil man kan vælge mellem de mange forskellige mønstre på stjerner og borter samt bund- og kantmønstre, der er medtaget i bogen.

Alt i alt synes jeg, det er en fantastisk flot og grundig bog, der emmer af forfatterens passion for historisk strik.

Strik danske stjernetrøjer af Vivian Høxbro

Kirsten anmelder en krimi

Der er nu noget hyggeligt ved en god kriminalroman.

Nu er der nok nogen der vil protestere, for en kriminalroman er da ikke hyggelig. Og det har de fuldstændig ret i. Ofte er indholdet temmelig barskt med brutale mord, voldtægter, mishandlinger og andre fortrædeligheder, i hvert fald hvis det drejer sig om de moderne krimier.

Det hyggelige er når man får fat i nyeste bind i en serie hvor man har læst de øvrige og bare venter på at finde ud af hvordan det går med de personer man har fulgt gennem de øvrige bind i serien.

Sådan har jeg det med 5. bind i serien "Ustyrligt blod" om Cormoran Strike og Robin Ellacott.

I dette bind påtager Strike sig en henlagt sag om en kvinde der har været forsvundet i næsten 40 år. Robin er ikke helt tilfreds med det, da deres detektivbureau har mere end rigeligt at se til i forvejen.

Efterforskningen af kvindens forsvinden viser sig at være en kompleks sag der omfatter tarotkort, stjernetegn, en psykopatisk seriemorder og upålidelige vidner. Strike og Robin opdager at selv en årtier gammel sag kan vise sig at være dødsensfarlig…

Sideløbende med handlingen følger vi også udviklingen i samspillet mellem Strike og Robin. Hvad skal det ende med?

Så find den gode læsestol, plaiden og en god kop kaffe eller the og dyk ned i bogen. Læses bedst i lange stræk.

De første 4 bind i serien kan lånes som e-bøger på E-reolen og selvfølgelig på biblioteket, men her er de første 2 bind udlånt i øjeblikket.

De tre første bind i serien er lavet som TV-serie med titlen ”C.B. Strike”. Serien findes på DVD og kan lånes på biblioteket.

Ustyrligt blod af  Robert Galbraith

Lene anbefaler "Tarme med charme"

Bogen ”Tarme med charme” af Gulia Enders fik jeg anbefalet af min svigerinde.
Det er en lærerig og let forståelig og humoristisk beskrivelse af tarmenes virke og samspil med de andre organer og stor indflydelse på ens helbred. Underteksten er ”-alt om et undervurderet organ”.

Min voksen datter slugte den, mens jeg er nødt til at læse den i små bider. Håber der er flere ting, man kan huske, for der er så mange lærerige og spændende informationer.

En god bog, der giver en forståelse for, hvordan vi fungerer bedst, hvis vores tarm har det godt. Ny viden om ubalance i tarmfloraens indvirken på evt. overvægt, depression og allergi m.m.

En bog man næsten må eje, - så man altid kan slå op i den, - men start med at låne den.

Tarme med charme af Giulia Enders

Ann har en hilsen fra Freja og Thor

Vi har svært ved at få tiden til at gå.

Savner alle børnene og vi glæder ost til, at biblioteket åbner igen.

Skildpadde af  Peter Bering