Pia W. anbefaler

Pia W. anbefaler

11.05.20
Hylende morsomme bøger – midt i en Coronatid

'Vejledning i sælfangst - og andre beretninger fra et grønlandsk udsted' af Flemming Jensen
 
Skuespilleren Flemming Jensen er egentlig uddannet folkeskolelærer og underviste i nogle år i Grønland. Han havde det ikke nemt, da han hverken kendte til sproget eller kulturen og det giver grobund for nogle pudsige episoder.

I en af fortællingerne bliver han inviteret til Mathias' 65-års fødselsdag, og selve turen til Mathias hus tager den dag omkring 30 minutter, hvor den normalt tager 5, men så plejer han heller ikke at være iført sine laksko med glatte lædersåler...

Jeg gled meget og var knap herre over mine egne bevægelser. Fra butikken går det kraftigt ned ad bakke til Matthias' hus, og jeg vinkede også, da jeg med let bøjede knæ susede forbi. Ved at række en arm ud lykkedes det at få fat i Kumumguaqs flagstang, som jeg snurrede 2 gange rundt om, inden jeg fortsatte for fuld fart med duffelcoaten baskende omkring mig.”

Jeg kan lige se det for mig...

'Min fætters flyver og andre historier' af Carl Quist Møller

Carl Quist Møller er mest kendt som tegner (bl.a. Jungledyret Hugo som er skrevet af hans far), men han er en eminent fortæller og historieskriver. Han har bl.a. skrevet 3 bøger fyldt med løgnehistorier, hvor jeg personligt bedst kan lide bogen 'Min fætters flyver' og især historien 'Stuvet hvidkål'.

Historien handler om et besøg hos oldeforældrene, som serverer stuvet hvidkål. Det kan som bekendt give luft i maven, og det sker da også her. Da der er tale om et meget fint hjem, må hovedpersonen klemme ballerne godt sammen. Da han stiller sin tallerken på køkkenbordet, gør luften i maven, at han let og elegant svæver op under loftet. Problemet er nu at få pruttet, så han kan komme ned igen, og det går ikke stille for sig….. Da Carl Quist Møller også er lidt af en opfinder, har han selvfølgelig en rigtig god ide til, hvordan man kan bruger prutter og stuvet hvidkål i en større sammenhæng.

Carls Quist Møllers tegninger er virkelig også med til at understrege humoren i historierne.

Lignede bøger: 'Sallies historier' af Kim Fupz Aakeson. 'Fru Mors løgnerier' af Ulrikka Strandbygaard.