Matilde anbefaler

Matilde anbefaler

27.05.20
'Mimbo Jimbo og den lange vinter' af Jakob Martin Strid & 'Ordapoteket' af Morten Søndergaard

Jakob Martin Strid er en formidabel børnebogsforfatter, han kan tryllebinde børn med sine fortællinger og unikke universer. 'Mimbo Jimbo og den lange vinter' er et fantastisk og fantasifuldt eventyr, hvor vi kommer med Mimbo Jimbo og hans venner gennem en eventyrlig vinter, som er alt for laaaaaaaang. På deres jagt efter foråret møder de både et gåhus, alverdens mekanik, hekse og solmaskiner, som alt sammen er illustreret på fineste vis. Faktisk er bogen illustreret så godt, at min 3-årige søn Vilfred slet ikke ville pakke flere julegaver op, før vi var færdig med at læse hele bogen. Det var en kæmpe oplevelse for os begge.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale at tage på tur med Mimbo Jimbo og vennerne, også selvom det er gennem en lang vinter. Mimbo Jimbo kan dog mødes i mange forskellige konstellationer; han laver både kunst, bygger fyrtårne, besøger de store elefanter, forsøger sig med at flyve i Flyvebogen og meget, meget mere. Strids vidunderlige universer er altid et ’læse-besøg’ værd!

'Ordapoteket' af Morten Søndergaard er en oplevelse for enhver læser at få i hænderne, jeg har aldrig oplevet et lignende værk. Det er et lækkert, æstetisk værk, hvor du kan blive meget klog på ord, hver gang du åbner en af de 10 sproglige medicinæsker, som værket består af. Hver medicinæske indeholder en klassisk indlægsseddel, som vi kender dem fra almindelige medicinæsker, men i ordapoteket er der fokus på forskellige ordklasser og deres anvendelse, virkning, bivirkninger og råd til opbevaring.

I medicinæsken med Verber lyder det: ”Brug ikke Verber, hvis: - ikke du har lyst til at tiden skal gå, eller du på anden måde ikke har lyst til at blive bøjet, bevæget eller forandret”. For Præpositioner lyder det: ”Opbevaring: Tænk ikke på det, Præpositioner opbevarer sig selv”. Det er sjovt at læse sig igennem de forskellige ordklasser. De giver alle et smil med på læben til den lille lingvist, dansklærer eller ordnørd.

Ordapoteket er en helt anderledes fagbog inden for det danske sprog (DK5:89.6) – ja måske nærmest et kunstværk – en slags ’læse-installation’ som giver sin læser en taktil og tankevækkende oplevelse. 
Find den, læs den og bliv overrasket over det danske sprog i en spændende, flot og poetisk udfoldelse.

Bestil 'Ordapoteket' på bibliotek.dk

Ordapoteket