Drømmen om eget hus – statslånshuse 1933-1959

14.02.22
Foredrag med forfatter og arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen

Selv om alle ikke er klar over det, så kender vi dem: Statslånshusene, der ligger spredt ud over hele Danmark – også i Skive.

Fra 1933 til 1959 gjorde politik og lovgivning boligbyggeriet til en hjørnesten i opbygningen af velfærdssamfundet.

Med udgangspunkt i bogen ”Drømmen om eget hus” som Jannie Rosenberg Bendsen har skrevet sammen med Dorthe Bendtsen, fortæller Jannie om baggrunden for loven, hvordan den blev administreret og ikke mindst resultatet – de utallige statslånshuse over hele Danmark – lige fra de knappe, anonyme småhuse til særprægede boliger tegnet af tidens bedste arkitekter, som Arne Jacobsen, Svenn Eske Kristensen, Karen og Ebbe Clemmensen samt Nils og Eva Koppel.

Der bliver også vist eksempler fra Skive, og på den efterfølgende byvandring kigger vi nærmere på nogle af de mange statslånshuse på Hemmersvej, Kielgastvej og Porshøjvej.

Jannie Rosenberg Bendsen er opvokset i Skive, bor i København og arbejder som forsker med speciale i dansk arkitekturhistorie og fredning. Hun er en erfaren formidler og laver mange oplæg, byvandringer og rundvisninger for Politiken Plus og Dansk Arkitektur Center.

Foredraget koster 50 kr. inkl. Kaffe/te og småkage.
Billetter kan købes her på siden eller ved indgangen efter først til mølleprincippet.

Arrangør: Ældre Sagen i Skive-Spøttrup-Sundsøre og Skive Bibliotek